Tuesday, June 25, 2013

Fadhilat Bulan Syaaban

Fadhilat Bulan Syaaban

Alhamdulillah syukur kehadrat Illahi kerana denagn limpah kurniaNya, kita masih boleh bernafas dan menjalani kehidupan sebagai seorang muslim di muka bumi ini.

16 Syaaban 1434H, bersamaan 25 June 2013 merupakan hari pertama blog ini di wujudkan.Alhamdulillah!

Sebagai manusia biasa, memang kita tidak lepas dari melakukan pelbagai kesalahan dan kecuaian dalam kita menjalani aktiviti seharian. Namun atas kesedaran yang tinggi dalam diri maka cepat-cepat kita menyesali kesilapan kita itu dgn Astaghfirullah....moga-moga segala kesalahan kita akan di ampun kan oleh Allah dan kita berazam tidak mahu mengulanginya lagi , In Shaa Allah.

Justeru itu, kite sebagai umat Islam hendaklah sentiasa bermuhasabah diri iaitu merenung ke dalam diri sendiri tentang apa kesalahan dan kesilapan yang telah kita lakukan selama ini dan menyesali dengan bersungguh-sungguh.

Sesungguhnya pintu taubat Allah sangat luas, cuma hambanya sahaja yang kurang bertaubat. Oleh itu, amatlah beruntungnya bagi orang-orang yang sentiasa melakukan taubat setiap hari. Semoga saya termasuk di kalangan orang-orang yang diberi petunjuk dan hidayah Allah. Ameenn...

Berikut adalah hadith berkenaan bulan Syaaban sumber dari http://www.islam.gov.my

Hadith: 
Dari Aisyah r.a katanya:Rasulullah SAW sering berpuasa sehingga kami mengira bahawa baginda akan berpuasa seterusnya. Dan baginda sering berbuka sehingga kami mengira beliau akan berbuka terus. Dan aku tidak pernah melihat baginda berpuasa terus sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadhan. Dan aku juga tidak pernah melihat baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak daripada puasanya di bulan Syaaban.

Huraian Hadith: 
1. Syaaban ertinya berpecah atau bercerai-berai. Ia dinamakan demikian kerana orang-orang Arab pada bulan tersebut akan berhijrah ke mana-mana tempat untuk mencari air sehingga ke gua-gua dan sebagainya. Pendapat lain pula mengatakan, sebab diertikan demikian adalah sebagai tanda pemisah iaitu memisahkan di antara bulan Rejab dan Ramadhan.
2. Dari berbagai keterangan ini, yang dapat disimpulkan bagi pengertian bulan Syaaban itu ialah bulan Syaaban adalah masa untuk manusia berebut-rebut mengejar kebajikan sebanyak mungkin sebagai latihan dan persediaan untuk memasuki bulan Ramadhan
3. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam celaan dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.
4. Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :
i. Memperbanyakkan puasa sunat. Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : "Sesiapa yang berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."
ii. Memperbanyak doa, zikir dan membaca selawat kepada Rasulullah SAW. Sabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)
iii. Bertaubat
iv. Meraikan malam 15 Syaaban atau lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban di mana sunat ia dihidupkan dengan membaca zikir dan Al Quran kerana malam tersebut adalah malam yang amat mustajab dan penuh rahmat.
No comments:

Post a Comment